top of page
A6_W1555_FLYER01_wallcall.png
Nieuwe commissie

“Openbaar Kunstwerk” 

Open call voor kunstenaars uit Rotterdam

W1555* nodigt Rotterdamse kunstenaars uit om een ​​nieuw openbaar kunstwerk te maken. Dit is een open call aan voor het plaatsen van een nieuwe kunstopdracht op de openbare rode gevel aan het begin van de Wolphaertstraat: We zoeken een interpretatie van de multiculturele diversiteit van onze buurt.

 

Bewonersvereniging W1555 is een nieuwe woningbouwvereniging in Oud Charlois. Het merendeel van de mensen is werkzaam in de culturele sector, zoals producenten, organisatoren van evenementen, studio kunstenaars, opvoeders, bouwers, architecten, fotografen, koks, ambachtsmensen en andere creatieve beroepen die al meer dan 10 jaar samenwonen. Als cultuurgroep van de woningbouwvereniging willen we onze buurt behoeden voor gentrificatie, door ondervertegenwoordigde groepen en gemeenschappen te ondersteunen die belangrijk zijn om Charlois inclusief en divers te houden.

 

De Wolphaertstraat is een levendige, multiculturele en historische straat gelegen in Oud Charlois, Rotterdam Zuid. We zijn we trots om onze allereerste open call te lanceren voor een openbare kunstwerk die deel zal uitmaken van een reeks culturele bijdragen die we zullen leveren aan onze buurt. We willen onze creatieve vreugde delen met de rest van Charlois en Rotterdamse kunstenaars uitnodigen om bij te dragen aan de stedelijke textuur en culturele identiteit van de straat.

 

In Charlois geloven we in de behoefte van sociale ontmoetingen. Diverse gemeenschappen van mensen moeten worden uitgenodigd om te communiceren en hun sociale en culturele interesses te delen. Onze vereniging probeert voor de openbare ruimtes een gevoel van verbondenheid te creëren voor alle buurtbewoners

Het afgelopen decennium is het openbare kunstwerk ‘Tetris Wall’ (Giuseppe Licari), dat bestond uit honderden vlaggen, opgehangen aan de gevel van een van onze appartementen. We moesten, vanwege de renovatie, afscheid nemen van dit monument dat conceptueel het begrip diversiteit aankaart.

 

Met deze open call willen we een nieuwe stedelijke herinnering creëren. Door een nieuw kunstwerk te plaatsen aan dezelfde muur. Dankzij de steun van City Lab 010-financiering van de gemeente Rotterdam kunnen we een honorarium en productiebudget aanbieden aan de kunstenaar die de opdracht gaat krijgen. Het kunstwerk zal de entree van de straat groots accentueren en minimaal 10 jaar blijven hangen.

 

We zoeken commissies die het thema 'coëxistentie' behandelen door o.a.

● erfgoed te verkennen terwijl het visueel eigentijds is. Dat in 1 lijn staat met ons streven om een levendige openbare ruimte te creëren.

● laten zien hoeveel ervaring de artiest/collectief heeft in het leveren van grootschalige opdrachten en het produceren van hoogwaardige resultaten met culturele en artistieke geloofwaardigheid.De commissie voor de open call moet het volgende bevatten:

 

● CV + portfolio met recente werken.

● Bewijs van Rotterdams burgerschap.

● Digitale presentatie van het voorstel dat online gedeeld wordt voor een gemeenschappelijk stemsysteem**

● Projectbeschrijving van max. 1 A4

● Visueel ondersteunend materiaal (schetsen, tekeningen, 3d visuals etc.)

​​**Het voorkeursformaat is pdf, maximaal 5 pagina's, limiet van 10 mb, maar we moedigen alle andere formaten aan, inclusief video, spraakmemo's, jpg's en powerpoint. Houd er rekening mee dat dit wordt gedeeld met alle buren op straat, dus uw bestand moet op veel verschillende schermen en besturingssystemen toegankelijk zijn.

 

We verwachten daarnaast dat de commissies informatie geven over de kwaliteit, gedrag en weerstand van de gekozen materialen. Dit in betrekking tot de aankomende  jaren en de reactie op de  weersomstandigheden van Nederland. Na de selectie verwachten we dat de voorstellen aanpasbaar zijn aan verschillende installatie oplossingen en dat de kunstenaar openstaat voor samenwerking met ons installatieteam.

Selectie procedure:

De MOG-werkgroep van W1555 start met een voorselectie.

De 10 beste voorstellen zullen  worden genomineerd. de buurtbewoners stemmen via een verkiezingsproces op straat welk voorstel uitgekozen wordt..

Vanwege de omstandigheden van de wandstructuur verwachten we dat de voorstellen kunnen worden aangepast aan verschillende installatie oplossingen. Na de selectie moet de kunstenaar openstaan ​​voor samenwerking met ons installatieteam en rekening houden met de buitenomstandigheden.

We moedigen kunstenaars in verschillende stadia van hun carrière en uit verschillende vakgebieden om te solliciteren. Ook collectieven zijn welkom om een voorstel in te sturen, maar het honorarium blijft hetzelfde.

Specificaties:

Honorarium en contact:

 

● Productie Budget: 5000 Euro

● Kunstenaarsvergoeding: 7600 euro

● Inschrijving tot : 01 mei 2022 (middernacht)

 

Contact & Links: www.w1555.org

Adres voor het indienen van documenten: w1555.mog@gmail.com


 

Project tijdlijn:

 

● De resultaten worden in maart bekend gemaakt

● De productie start vanaf de aankondiging van het project


 

oppervlakte informatie:

 

● Afmetingen van de gevel: Ca. 80 m2

● Voor plat hangende 3D installaties: max 5000 kg. / Installaties die wind kunnen vangen, moeten minder zwaar zijn

● De rode metalen plaat die aan de gevel is bevestigd, moet blijven, maar de installatie zal worden beheerd met ankerpunten die op de bakstenen muur worden geboord.

bottom of page